Arthur Hayes ističe Bitcoin kao superiorno sigurno utočište u trenutnom ekonomskom okruženju

Arthur Hayes ističe Bitcoin kao superiorno
Arthur Hayes ističe Bitcoin kao superiorno – CryptoAdria

Arthur Hayes, suosnivač BitMEX-a, u svojoj najnovijoj objavi na blogu naglašava Bitcoin kao izuzetno pouzdano utočište u trenutnim ekonomskim uslovima. Prema njegovim riječima, tradicionalna sigurna ulaganja kao što je zlato trenutno ne pružaju isti nivo sigurnosti zbog povećane geopolitičke napetosti i inflacije koje utiču na globalne ekonomije. Bitcoin nudi jedinstvenu nezavisnost od vladinih politika i mogućnost zaštite imovine u nestabilnim vremenima, čineći ga superioran izbor u odnosu na druge tradicionalne sigurne investicije.

Arthur Hayes dijeli ekonomske cikluse na lokalne i globalne. U lokalnom periodu, vlasti često primjenjuju finansijsku represiju za finansiranje velikih rashoda poput ratova, što dovodi do inflacije. Nasuprot tome, globalni period karakteriše deregulirano finansiranje koje promoviše globalnu trgovinu i vodi ka deflaciji.

Trenutni ekonomski pejzaž obilježavaju inflacijski pritisci i geopolitičke napetosti, ukazujući na lokalni ciklus. Kao odgovor na ovo, oni koji ne vjeruju u sistem i njegove upravljačke entitete okreću se imovini poput zlata ili Bitcoina, koji ne zavise od države.

Bitcoin se ističe kao ključna imovina u trenutnom ciklusu koji je započeo 2008. godine, prema Arthuru Hayesu. On navodi da je na početku trenutnog lokalnog ciklusa Bitcoin predstavio drugačiji pristup, nudeći novu, državom neovisnu valutu.

Za razliku od zlata, Bitcoin funkcioniše kroz kriptografski lanac blokova, omogućavajući brže i sigurnije transakcije, što mu je omogućilo da nadmaši zlato od svog nastanka.

Podelite ovaj članak
URL za deljenje
Prethodna objava

Njemačka vlada prebacila dodatnih 282.74 Bitcoina na berze.

Sljedeća objava

Spot Bitcoin ETF-ovi zabilježili 129 miliona dolara priliva, najviše u gotovo mjesec dana

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pročitaj sledeće