Profitabilnost rudarenja Bitcoina porasla u junu dok se tržište prilagođavalo polovljenju

Profitabilnost rudarenja Bitcoina porasla u junu dok se tržište prilagođavalo polovljenju: Jefferies
Profitabilnost rudarenja Bitcoina porasla u junu dok se tržište prilagođavalo polovljenju: Jefferies – CryptoAdria

Rudarenje Bitcoina bilo je profitabilnije u junu nego u maju, jer je cijena kriptovalute porasla za 2%, a hashrate mreže smanjen je za 5%, dok se tržište prilagođavalo efektima polovljenja Bitcoina. Investicijska banka Jefferies istakla je u istraživačkom izvještaju da je jun bio mjesec umjerene oporavke od direktnih uticaja polovljenja koji su bili najizraženiji u maju.

Jefferies je smanjio svoju cijenu cilja za Marathon Digital (MARA) na 22 dolara sa 24 dolara, a za Argo Blockchain ADR (ARBK) na 1,20 dolara sa 1,50 dolara, zadržavajući ocjenu na nivou držanja. Osim toga, primijećeno je da su rudarske kompanije koje kotiraju na američkoj burzi proizvele veći udio novog bitcoina u junu nego u maju, povećavajući svoj udio na 20,8% ukupne mreže u odnosu na 19,1% mjesec ranije, jer su uvele novi kapacitet, a hashrate mreže opao.

Također se primijetilo da su se neki rudari bitcoina preorijentisali na visoko performantno računarstvo (HPC) i hosting umjetne inteligencije (AI) kako bi diverzificirali svoje prihode i iskoristili rastuću potražnju za infrastrukturom AI i cloud tehnologije.

Ova strateška promjena bila je motivirana padom profitabilnosti rudarenja Bitcoina, posebno nakon nedavnih događaja polovljenja. Marathon je rudario najviše bitcoina u junu, iako je to bilo 4% manje nego u maju mjesecu.

Podelite ovaj članak
URL za deljenje
Prethodna objava

Japanski Metaplanet kupuje više Bitcoina usprkos slabom ekonomskom rastu

Sljedeća objava

Osnaživanje kripto zajednice : Bitget organizuje meetup u Rijeci

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Pročitaj sledeće